teamdag samenwerken
Een team is een groep mensen die zich met elkaar verbonden voelt door de gezamenlijke taak én de betrokkenheid daarin bij elkaar. Aandacht voor de inhoud is belangrijk, maar niet voldoende voor een succesvol team. Een team is continu in beweging, in ontwikkeling. Door regelmatig wat afstand te nemen van de dagelijkse praktijk, worden relaties versterkt, valkuilen onderkent en de kracht van het team versterkt.
 
Zeker in geval van onderlinge onenigheid, resultaten die moeizaam of niet gehaald worden of het verloop hoog is, is het raadzaam om met teamontwikkeling aan de slag te gaan. Om met elkaar tijd te nemen voor reflectie, elkaar op een andere manier te ontmoeten en wanneer nodig opnieuw te kijken naar doel en taak van het team.

 

Werkvormen voor teamontwikkeling

Voor teamontwikkeling zijn vele werkvormen mogelijk, welke vorm het beste past wordt onder anderen bepaald door het gewenste doel, eerdere ervaringen van het team en de medewerkers zelf. Een aantal opties zijn:

  • Een serieus cq inhoudelijk dagdeel gecombineerd met een infomele activiteit (eventueel door een evenementenbureau georganiseerd, zoals fietsen, gps tour, koken, etc.).
  • Een festival-vorm waarbij meerdere creatieve werkvormen en (deel)workshops ingezet worden, allen in het teken van het doel van de teamdag.
  • Werken met organisatie-opstellingen. Deze vorm is met name geschikt wanneer een verandering of inzicht gewenst is in de teamcultuur en/of gedragspatronen waar het team last van heeft. Dit is een werkvorm op een diepere ontwikkelingslaag. Kijk voor meer informatie bij 'systemisch werk en (organisatie)opstellingen'.
  • Inzet van een persoonlijkheidsmodel zoals bijvoorbeeld Belbin of de MBTI voorkeursstijlen. Over het algemeen vinden deelnemers het boeiend om op deze manier zowel meer over zichzelf als over de ander te leren en te ontdekken.
Naast deze voorbeelden zijn nog allerlei andere vormen denkbaar, volgend en dienend aan de vraag en unieke situatie van uw team.
 

Een aantal uitgevoerde teamontwikkelings opdrachten

Teamontwikkeling Watersysteemkwaliteit - HHRS Delfland (2019)

Het team Watersysteemkwaliteit is al een aantal jaren actief bezig met haar eigen teamontwikkeling. Aan mij de vraag om het team te ondersteunen bij het vormgeven van een dag in het teken van effectiever en efficiënter werken. Welke werkzaamheden voeren wij met elkaar allemaal uit en hoe dragen deze bij aan de doelstellingen van de organisatie? Wat betekent effectiever en efficiënter voor ons? En hoe zit het met ieders persoonlijke effectiviteit en efficiëntie? In diverse werkvormen en met een interactief programma zijn inzichten opgedaan, antwoorden gevonden én acties geformuleerd om mee aan de slag te gaan.

Afdelingsdagen Asset Management (AM) - Vitens (2015 - 2017)

Voor de AM afdeling bestaande uit circa 80 medewerkers, onderverdeeld in vier functionele teams, heb ik de afgelopen jaren meerdere afdelingsdagen mogen organiseren. De rode draad in deze afdelingsdagen is het versterken van de verbinding tussen de vier teams, waarbij elke afdelingsdag ook zijn eigen thema heeft. Hierbij wordt telkens een meer serieus/inhoudelijk dagdeel gecombineerd met een bijpassende activiteit georganiseerd door een evenementenbureau. De activiteit is hierbij afgestemd op het thema en bevat soms ook opdrachten die gelinkt zijn aan het thema. Zoals de afdelingsdag die in het teken stond van ieder zijn/haar rol en bijdrage in het geheel, waarbij ‘s middag tijdens een tandemfietstocht de opdracht meegeven is om een foto te maken die een kwaliteit weergeeft gekoppeld aan één van deze verschillende rollen.

teamdag verbinden

Teamontwikkeling Ruimtelijke Planvorming - HHRS Delfland (2017)

Een team van circa 35 medewerkers dat in korte tijd veel nieuwe medewerkers heeft opgenomen. Met de uitdaging voor de teamdag om de bestaande kracht van het team (elkaar weten te vinden en de betrokkenheid bij elkaar) te bestendigen. Een teamdag die gedoopt is tot ‘festival der ontmoeting’. In de ochtend is gestart met een werkvorm om meer van elkaar te weten te komen wat betreft locatie. De vloer van de ruimte vertegenwoordigde de provincies van Nederland met een speciale plek voor ‘buitenland’. Vragen als waar ben je geboren, waar heb je gestudeerd en waar ben je vanmorgen vertrokken werden zichtbaar door ieders bewegingen in de ruimte. Gevolgd door meerdere parallel workshops rondom kwaliteiten, persoonlijke verhalen en samenwerking. In de middag stond spel en plezier meer op de voorgrond, waarbij in de onderstroom ook samenwerking en inzicht in elkaars talenten tot uiting zijn gekomen in de vorm van een toneelopdracht.

Een tweede festival volgde, het festival der verbinding.